SEYAHATLERDE DE KİLO KONTROLÜ ELİNİZDE OLSUN

Bir çok danışanımın seyahat ettikleri dönemde kilo verememeleri hatta bazen kilo almaları üzerine bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Evet yolculuklarda, tatilde, gezilerde, iş amaçlı seyahatlerde bireylerin beslenme düzeni çok değişmektedir hatta sadece beslenme düzeni değil beslenme örüntüsü yani diyetin bileşimi de çok değişmektedir. Çünkü seyahat esnasında istediğimiz besinleri istediğimiz saatlerde bulamayabiliriz bulsak bile bu besin bize uygun koşullarda hazırlanmamış olabilir. Yani bizler sağlıklı beslenme adına daha az yağlı besinler, daha az kızartılmış besinler gibi uygun pişirilme tekniği ile hazırlanmış besinler tüketmeye özen gösterirken seyahat esnasında ulaşabileceğimiz besinler bu şartları sağlamıyor olabilir bu nedenledir ki kilo vermeye çalışan ya da sağlıklı beslenip formunu korumaya çalışan bireyler seyahatlerde sıkıntı çekmektedirler. Bu anlamda bir beslenme uzmanı olarak size karşılaşabileceğiniz sıkıntıları ve bu sıkıntıları aşabileceğiniz çözümleri yazdım keyifle okuyunuz.

  1. İlk kural eğer imkanınız varsa yemeğinizi yanınızda götürün. Zaten yemek seyahatinizin en önemli parçası olmadığı için süper sofralar olmasa da olur. Bunun için birçok pratik seçenek bulunmaktadır kuru meyveler, taze meyveler, süt, yoğurt, peynir, kuruyemişler (ceviz, badem, fındık) gibi.
  2. İş ve tatil amaçlı yolculuklarınızda bildiğiniz yerlerde yemek yemeye çalışın bu size her şeyden önce temiz ve hijyenik bir yerde yemek yeme avantajı sağlar çünkü bazen kaloriden öncelikli konular olabiliyor maalesef. Ayrıca menüsünü yemeklerinin tadını bildiğiniz yerlerde seçimleriniz de daha sağlıklı olacaktır. Bilmediğiniz yerlerde ise işi riske atmayın ve bozulma tehlikesi daha düşük olan yemekleri tercih ediniz. Tabi mümkünse mutfağı görmenizde de yarar var.
  3. Eğer uçakla seyahat edecekseniz sadece havayolu yemeğine güvenmeyin. Belki yemek servisi bulunmuyordur veya bulunan yemek servisi size uygun değildir bu yüzden yolculuğa çıkmadan evvel yemeğinizi tüketin veya uçakta tüketmek için yanınıza sağlıklı ara öğünler alın. Bu seçeneklere örnek verecek olursak
  • 2-3 adet ceviz yanında bir bardak süt
  • 1 adet elma, 8-10 adet badem
  • Çavdar ekmeğiyle yapılmış beyaz peynirli soğuk sandviç,1 bardak ayran.

Bu örnekler her türlü yolculukta yanımızda taşıyabileceğimiz lezzetli, pratik ve doyurucu seçeneklerdir.

  1. Su tüketimini kesinlikle aksatmayın daha doğrusu susamasanız bile su tüketin. Su seyahat esnasında sizi hem zinde tutacaktır hem de zaten gerek ısı değişiklikleri gerekse klima kaynaklı sıvı kaybınız çok olacağından kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymanızda yardımcı olacaktır.
  2. Yolculuk esnasında dinlenmek, uyumak istiyorsanız size servis edilen veya sizin yanınızda taşıyabileceğiniz kafeinli içeceklerden çay, kahve, kola vb. uzak durun ayrıca bu içeceklerin diüretik etkisini de düşünürsek sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğuracağı için yolculuk esnasında konforunuzu düşürecektir veya sizi strese sokacaktır çünkü her an her yerde tuvalet bulamayabilirsiniz.
  3. Uzun süreli yolculuklarda her molada veya yolculuk yaptığınız aracın koridorunda muhakkak küçükte olsa yürüyüşler yapın.
  4. Tatil amaçlı seyahatlerde besin tüketimini mümkünse bir kenara not edin ve her akşam bu notlarınızı gözden geçirin çünkü gerek kaldığınız otellerde gerekse misafir edildiğiniz evlerde sürekli ikramlar bulunmakta ve sizde bunları tüketmektesiniz eğer besin tüketiminizi miktarlarıyla beraber not eder ve akşam yatmadan bunu gözden geçirirseniz enerji alımını dengelersiniz.
  5. Tatil amaçlı seyahatlerde kesinlikle fiziksel aktivitelere ağırlık verin her ne şartta olursa olsun iki günde bir 1 saat yürüyüş yapmaya çalışın bunun dışında kalan ve hareket gerektiren tüm aktivitelere katılın hem eğlenirsiniz hem de enerji harcarsınız.

DOĞRU DİYETLE SAĞLIKLI BİR ÖMÜR DİLİYORUM..

Dyt. Muhammed ŞAHİN